Genealogie

Als kind op de lagere school had ik een vriendje en die liet aan mij zijn stamreeks zien. Dat vond ik toen erg interessant en ik heb toen altijd in mijn achterhoofd gehouden om dat ook eens uit te zoeken. Later, op mijn 17e, was ik op bezoek bij mijn opa en oma op de boerderij en toen kwam het gesprek op de ouders van mijn oma en die van haar eerste man Willem Markus. Op dat moment besloot ik om mijn behoefte aan informatie over mijn voorouders te gaan stillen. Een zus van mijn oma woonde vlakbij Den Haag en daar mocht ik in de herfstvakantie logeren om zo elke dag bij het CBG en het Rijksarchief te gaan zoeken. En zo ben ik door het stamboomvirus geïnfecteerd geraakt. Met het trouwen met mijn vrouw, kreeg ik nieuwe onderzoeksterreinen erbij. En zoals dat gaat raak je, ook na 20 jaar, nog steeds niet uitgezocht. Helaas ontbreekt mij de tijd om archieven te bezoeken, maar met de komst van internet kan ik een heel eind uit de voeten.

Onderzoeksterrein

Mijn onderzoek richt zich met name op de families van mijn ouders en schoonouders. Mijn ouders zijn Maarten Aart Markus en Adriana Elizabeth Rodenburg, mijn schoonouders zijn Dirk Anbeek en Ybeltje Reitsma. En natuurlijk probeer ik de kwartierstaat van mijn kinderen zo compleet mogelijk te krijgen.

Mijn onderzoeksterreinen zijn:

Alle voorouders van mijn dochters, inclusief de kinderen met aangetrouwden
Parenteel van de oudste Markus: Theunis Jaspers Lapper alias Marcus, met als oorsprong de Krimpenerwaard
Genealogiën van alle Markus-geslachten in Nederland
Parenteel van de oudste Anbeek: Lourens (Anbeek) met als oorsprong Haarlem en Veenendaal
Genealogie van de oudste Rodenburg: Maarten Jacobsz Rodenburg met als oorsprong Zoetermeer
Genealogie van de oudste Reitsma: Sijbren Jetses met als oorsprong Allingawier (Wonseradeel)

Karel de Grote

Veel mensen zijn altijd benieuwd of zij afkomstig zijn uit adellijke families. Vaak spreekt tot de verbeelding of iemand een nazaat is van Karel de Grote, welke in 800 door de Paus te Rome tot keizer gekroond werd van het Frankische Rijk.
En ja, ook in de kwartierstaat van mijn dochters zijn er banden gevonden via de adel naar Karel de Grote. Een relativerende opmerking is hier wel op zijn plaats: vrijwel iedereen in Europa zal van deze keizer afstammen, alleen is dat niet altijd aan te tonen. Immers, met zo'n 36 generaties terug in de tijd is het aantal potentiële voorouders groter dan het aantal inwoners van Europa en daarmee de kans erg groot dat adellijke personen daar deel van uit maken.
Maar leuk is het wel. Bekijk de kwartierstaat om te zien hoe mijn dochters van Karel de Grote afstammen.

Parentelen en kwartierstaten

Via onderstaande links zijn delen van mijn onderzoek te raadplegen. De informatie is omwille van de grootte van de pagina's beknopt gehouden. In mijn database is informatie beschikbaar over meer dan 19.000 personen.
Kwartierstaat Mireille Ybeltje Elizabeth Markus
Parenteel Theunis Jaspersz Lapper alias Marcus (vanaf ca. 1625)
Parenteel Lourens (Anbeek) (vanaf ca. 1630)
Parenteel Maarten Jacobsz Rodenburg (vanaf ca. 1685)
Parenteel Sijbren Jetses (Reitsma) (vanaf ca. 1725)

Privacy

De wet op de bescherming persoonsgegevens zegt dat informatie van nog levende personen niet zonder toestemming van deze persoon openbaar gemaakt mag worden. Ondanks dat veel informatie beschikbaar is op internet en omdat het ondoenlijk is een ieder persoonlijk toestemming te vragen heb ik gemeend de parentelen te beperken. Mocht het desondanks voorkomen dat er informatie van nog levende personen op deze website staat, hetgeen door de betreffende personen niet op prijs wordt gesteld, dan verontschuldig ik me daarvoor. Door het sturen van een kort berichtje zal ik deze informatie van deze website verwijderen.

Bronnen

Veel genealogische informatie heb ik gevonden op andere websites. Met nadruk wil ik er op wijzen dat deze informatie niet altijd betrouwbaar is en onzorgvuldigheden kan bevatten. Ik kan daar niet aansprakelijk voor gesteld worden.
Desalniettemin ben ik veel dank verschuldigd aan de mensen van wie ik informatie heb betrokken. Bij mijn genealogische gegevens administreer ik altijd zo goed mogelijk de bron van het gegeven. Dit doe ik door middel van een codering. Deze codering is met name zichtbaar bij de notities.
Op de volgende pagina heb ik alle bronnen opgenomen, alsmede de betekenis van de gebruikte codering.
Voor het vastleggen van genealogische gegevens gebruik ik het gratis programma Aldfaer. Ik vind het een erg prettig en gebruiksvriendelijk programma. Een echte aanrader.
Omdat de uitvoermogelijkheden van Aldfaer vrij standaard zijn, verzorg ik de presentatie met KSTableau via een GedCom-bestand. Met KSTableau is het mogelijk om een mooi grafisch overzicht te maken, gekoppeld aan een compact en overzichtelijk tekstueel gedeelte.
Genealogische links
Er zijn voor de genealoog vele algemene sites beschikbaar waar informatie over personen opgevraagd kan worden. Ik noem hier enkele belangrijke sites, waar ik veel gebruik van heb gemaakt:
Centraal Bureau voor de Genealogie
Genlias
Genliasmonitor
Genealogie online
Karel de Grote
Genealogie.pagina.nl
Stamboomsurfpagina
Google
Geneanet
Digitale bronbewerkingen
Voorouders.net
Rootsweb
Mormonen

Overige links

Naast bovenstaande sites zijn er nog enkele interessante sites, welke raakvlakken hebben met mijn onderzoek.
Geschiedenis Veenendaal: http://home.hccnet.nl/jandt.maanen/v_daal.htm
Krimpenerwaard : http://www.xs4all.nl/~nieko/index2.htm
Geschiedenis Krimpenerwaard : http://www.xs4all.nl/~nieko/vroeger.htm
Meertens